Veli Görüşlerine Göre Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi


Özet Görüntüleme: 43 / PDF İndirme: 73

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15210180%20

Anahtar Kelimeler:

Din Eğitimi, Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, Veli

Özet

2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi, hafızlık eğitimine yeni bir boyut kazandırmıştır. Uzun ve meşakkatli bir eğitim olan hafızlık eğitimi, örgün eğitim kapsamında gündüzlü olduğunda ebeveynlerin sürecin içerisinde aktif olmasını gerektirmektedir. Bu çalışma, bu projede hafızlık eğitimi yapmanın veli görüşlerine göre öğrenci ve aile üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada; nitel araştırma desenlerinden durum çalışması uygulanmıştır. Bu çerçevede, Sakarya ve Düzce illerinde Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi kapsamında hafızlık eğitimi görmüş-gören öğrencilerin ebeveynleri (34) ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Çalışmada; velilerin gözünden projede eğitim görmenin hem aile hem öğrenci üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler açısından sürecin yoğunluğu nedeniyle sosyal açıdan sınırlanma, akademik eğitimin ikinci planda kalması ve ders durumuna endeksli psikolojik tutumlarda değişiklikler olması gibi olumsuz etkiler, buna karşılık manevi hassasiyetin artması ve diğer aile bireylerine örneklik teşkil etmesi gibi olumlu etkiler ön plana çıkarılmıştır. Aile bireyleri açısından ise Kur’an ile daha fazla hemhal olmanın ortaya çıkardığı manevi iklime karşılık çocuklarının ev ödevlerine destek olma yükümlülüklerinden dolayı aile bireylerinin sosyal yaşantılarının olumsuz etkilenmesi zikredilen etkiler arasındadır. Bütün bu olumsuzluklara rağmen velilerin, çocuklarının hafızlık eğitimini destekledikleri ve çocuklarının hafızlık eğitimine devam etmesini arzu ettikleri ise not edilmelidir.

Referanslar

Algur, Hüseyin. Hafızlık Eğitimi Alan Bireylerin Motivasyon ve Psiko-Sosyal Durumlarının Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 2018.

Algur, Hüseyin. “Hafızlık Eğitiminin Bireyin Kişilik Özellikleri Üzerindeki Etkisi”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9 (2) (2021), 623-647.

Arslan, Gülsüm. Örgün Eğitim Kapsamında Hâfızlık Eğitimi (Sabahattin Zaim Üniversitesi Ve İstanbul Şehit Tolga Ecebalın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Örneği). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi / Marmara Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2020.

Bozkurt, Nebi. “‘Dârülkurrâ’. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi”. İstanbul: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi, 1993.

Bozkurt, Nebi. “Hafız”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 15/74-78, 1997.

Demir, Kevser. “Hafızlık Eğitimi Almış Bireylerin Benlik Saygısı Üzerine Nitel Bir Çalışma”. İzü Eğitim Dergisi 1/2 (2019), 285-319.

DİB, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Program Geliştirme Daire Başkanlığı. “Hafızlık Eğitim Programı”, 2024.

DİB-MEB. “Okul-Kur’an Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Uygulama Usul ve Esasları”, 2019.

Göksun, Ayşe Nur. Kur’an Kursu Öğretici Ve Öğrencilerine Göre Proje Okullardaki Hafızlığa Hazırlık Eğitimi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2022.

Güneş, Adem. Türkiye’de Yeni Bir Model Olarak Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık -Bir Durum Analizi. İstanbul: Arı Sanat Yayınevi, 2019.

Koç, Ahmet. Kur’an Kurslarında Eğitim ve Verimlilik Üzerine Bir Araştırma. Ankara: İlahiyat Yayınları, 2005.

Köksal Akyol, Ayşe - Salı, Güneş. “Yatılı ve Gündüzlü Okuyan Çocukların Benlik Kavramlarının ve Sosyal Destek Algılarının İncelenmesi”. Kastamonu Eğitim Dergisi 21/4 (2013), 1377-1398.

Özbek, Ömer. “Dünyada Hafızlık Yöntem Örnekleri”. Bilimname 2 (2015), 183-209.

Şahin Aynur, Hatice. Kur’an Hıfzı” Geleneği ve Günümüzdeki Uygulama Biçimleri. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 1. Basım, 2015.

Şengül, Şeyma - Şimşek, Eyüp. “Öğreticilere Göre Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Uygulamasına İlişkin Sorunlar”. Diyanet İlmî Dergi 60/3 (2024), 1117-1144.

Toker, İhsan. Hafızlık Anlam ve Deneyim. Ankara: Fecr Yayınları, 2. Basım, 2017.

Tuncel, Emrullah. “Örgün Eğitim Eşliğinde Hafızlık Deneyimine Dair Nitel Bir Araştırma: İlk Emir Koleji Örneği”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9/1 (2022), 233-261.

Uğur, Elif. İdareci, Öğretici ve Öğrenci Görüşlerine Göre Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Uygulamasının Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2019.

Uğur, Elif - Osmanoğlu, Cemil. “Paydaşlarına Göre Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Uygulamasının Değerlendirilmesi”. Bilimname 41 (2020), 903-956.

Ulu, Mustafa - Bakaç, Zeynep. “Hafızlık Eğitiminin Bireyin Duygu Durumuna Etkisi”. Erciyes Akademi 37(4) (2023), 1703-1724.

Yavuzyiğit, Sevgi. Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Eğitimi: Bir Meta-Sentez Çalışması. Sakarya: Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2024.

Yetimova, Pakize. Ortaokula Devam Eden Öğrencilerin Hafızlık Eğitiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerine Yönelik Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümü, 2018.

Yıldırım, Ali - Şimşek, Hasan. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları, 11. Basım, 1999.

İndir

Yayınlanmış

2025-04-15

Nasıl Atıf Yapılır

Cingöz, A., & Hendek, A. (2025). Veli Görüşlerine Göre Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi. Nous Academy Journal, (4), 54–74. https://doi.org/10.5281/zenodo.15210180

Sayı

Bölüm

Makaleler