Etik İlkeler

Yazarlar için

1. Gönderilen makalenin akademik alana katkı sağlayacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.

2. Eserler özgün ve araştırmaya dayalı olmalıdır.

3. Dergi intihali önlemek için makaleleri kontrol etse de intihalin akademik sonuçlarından yazarları sorumludur.

4. Yazar aynı makaleyi aynı anda sadece bir dergiye göndermelidir. Ayrıca makalenin daha önce başka dergilerde yayınlanmamış olması gerekir.

5. Sorumlu yazar, ortak yazar olarak gösterilen diğer kişilerin araştırmaya katkıda bulunduğundan emin olmalıdır. Makaleye akademik katkısı olmayan bazı kişilerin ortak yazar olarak eklenmesi veya ortak yazarların unvan, yaş, cinsiyet gibi akademik olmayan kriterlerle katkı sırasına bakılmaksızın sıraya konulması bilimsel etiğe aykırıdır.

6. Editörler, dergiye makale gönderen yazarların derginin yayın ve yazım ilkelerini okuduğunu ve kabul ettiğini varsayar. Dergiye makale gönderen yazarlar da bu ilkeleri taahhüt etmiş olurlar.

7. Atıflar ve kaynakça eksiksiz ve gerçekçi olmalıdır.

 

Hakemler İçin

1. Hakemler, dergide yayınlanacak makalelerin akademik kalitesinin temel belirleyicisi olduğunun bilinciyle hareket etmeli ve akademik kaliteyi artıracak şekilde değerlendirmelidir.

2. Hakemler, uygun bir değerlendirme yapmak için yalnızca gerekli uzmanlığa sahip oldukları makaleleri kabul etmelidir. Ayrıca, sadece çift-kör hakemlik gizliliğine bağlı kalabilecekleri makaleleri teslim almalı ve makalenin detaylarını her şekilde gizli tutmalıdırlar.

3. Hakemler, inceleme sürecinde incelenen makale ile ilgili hiçbir bilgiyi hiçbir şekilde kimseyle paylaşmamalıdır.

4. Hakemler sadece makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik kriterlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Yazarların makalede ileri sürdükleri görüşler hakemlerin görüşlerinden farklı olabilir. Farklılıklar değerlendirmeyi etkilememelidir.

5. Hakem raporları objektif ve ılımlı olmalı ve küçük düşürücü, aşağılayıcı ve suçlayıcı ifadelerden kaçınmalıdır.

6. Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve belirsiz ifadelerden kaçınmalıdır. Olumsuz sonuçlanan değerlendirmeler için makaledeki eksikliklerin ve eksikliklerin açık ve somut olması gerekmektedir.

7. Hakemler kendilerine tanınan süre içinde makaleleri değerlendirmek zorundadır. Makaleyi değerlendiremeyeceklerse, dergiyi makul bir süre içinde bilgilendirmeleri gerekir.

 

Editörler için

1. Editörler, dergi kapsamında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayabilecek makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.

2. Editörler, kabul edilen veya reddedilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması içinde olmamalı ve bunlardan yararlanmamalıdır.

3. Editörler, bir gönderiyi kabul etme veya reddetme konusunda tüm sorumluluk ve yetkiye sahiptir.

4. Hakemlerin ve yazarların isimlerini gizli tutmak editörlerin sorumluluğundadır.

5. Editörler, yayımlanmak üzere gönderilen yazılarda intihali önlemek için gerekli çabayı göstermelidir.

6. Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme, hakemlik, redaksiyon ve yayımlanma süreçlerinin zamanında ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin sorumluluğundadır.

7. Editörler dergiye makale kabul ederken önceliği akademik kaygılara ve kriterlere vermelidir.

 

Nous Academy Journal, yukarıdaki listeyi Yayın Etiği Komitesi - COPE (https://publicationethics.org/) ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ilkelerini dikkate alarak hazırlamıştır. Dergi bu yönergeleri onaylamaktadır.